
In Nederland: wordt 7% van de baby's te vroeg geboren
10 baby's per dag ondervinden blijvende gevolgen
En elke dag overlijden 2 baby’s door vroeggeboorte
Kom in actie
voor de
allerkleinsten!
Vroeggeboorte
Wanneer een baby meer dan 3 weken te vroeg wordt geboren, dan heet dat een vroeggeboorte. We spreken van extreme vroeggeboorte tussen de 16 en 26 weken zwangerschap. In Nederland is het beleid dat we extreem vroeg geboren kinderen behandelen en in leven proberen te houden vanaf 24 weken.
Een vroeggeboorte is ingrijpend. Vroeggeboren baby's hebben een groter risico op gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Dit is niet alleen zwaar voor hen, maar ook voor hun ouders, die voor grote uitdagingen komen te staan.
Factoren die zouden kunnen bijdragen aan vroeggeboorte
Er zijn veel factoren die zouden kunnen bijdragen aan vroeggeboorte, zoals:
Zwangerschapscomplicaties
Infecties
Stress
Ongezonde levensstijl
(Onbekende of onbegrepen) zwakte van de baarmoedermond
Symptomen bij vroeggeboorte
Er zijn tekenen van een dreigende vroeggeboorte die je als ouders kan herkennen. Enkele signalen die kunnen wijzen op verhoogd risico op vroeggeboorte zijn:
Gebroken vliezen voor 37 weken
Vaginaal bloedverlies
Harde buiken die erg pijnlijk zijn
Regelmatige krampen in de buik, rug of benen die op weeën lijken
Gekleurde (niet witte) afscheiding
De hardnodige zorg bij vroeggeboorte
Vroeggeboren baby's hebben vaak intensieve zorg nodig in de neonatale intensive care unit (NICU). De monitoring en behandeling van prematuren is gericht op het helpen van de baby's om te groeien en te ontwikkelen, en om hen te beschermen tegen mogelijke gezondheidsproblemen.
De monitoring en behandeling van prematuren kunnen lange tijd doorgaan, soms zelfs jaren na de geboorte. Het is belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te blijven doen naar vroeggeboorte. Zodat we de oorzaken en gevolgen beter kunnen begrijpen, in de toekomst hopelijk een groot deel vroeggeboortes kunnen voorkomen en de zorg voor vroeggeboren baby's en hun families kunnen verbeteren.
Gevolgen vroeggeboorte op de lange termijn
Problemen tijdens de zwangerschap kunnen nog generaties lang doorwerken en kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Het is belangrijk dat er meer bekendheid komt over welke belemmeringen, beperkingen of ongemakken voor kunnen komen na vroeggeboorte. Dit helpt prematuren (en hun omgeving) om op latere leeftijd vaardigheden of problemen te herkennen en te plaatsen. Zodat ze het beste geholpen en begeleid kunnen worden.
Er zijn verschillende mogelijke late gevolgen van vroeggeboorte. Dit is afhankelijk van de ernst van de vroeggeboorte en de zorg die de baby heeft gekregen. Enkele veelvoorkomende gevolgen kunnen zijn:
Problemen met de ontwikkeling: Vroeggeboren baby's kunnen problemen ondervinden bij de cognitieve, fysieke en sociale ontwikkeling.
Problemen met de gezondheid: Vroeggeboren baby's kunnen een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen, zoals astma, diabetes, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen.
Problemen met het zicht en het gehoor: Vroeggeboren baby's kunnen ook visuele en auditieve beperkingen ondervinden.
Problemen met het leren: Vroeggeboren baby's kunnen moeite hebben met leren en concentreren en kunnen speciale ondersteuning nodig hebben op school.
Problemen met de gedragsontwikkeling: Vroeggeboren baby's kunnen ook gedrags- en emotionele problemen ondervinden, zoals ADHD, angst en depressie.
Gelukkig ondervinden niet alle vroeggeboren baby's deze gevolgen. Veel baby's kunnen groeien en bloeien zonder problemen. Maar vroeggeboorte blijft een serieus probleem. Het is dan ook belangrijk om onderzoek te blijven doen en bewustwording en begrip rondom vroeggeboorte te vergroten.