Het verhaal van Mace

In maart 2019 ontdekte ik dat ik zwanger was, een droom die uit kwam! Ik keek enorm uit naar alles rondom de zwangerschap en vooral de kraamtijd. Ik heb 3 jaar als kraamverzorgster gewerkt en wist wat er allemaal bij kwam kijken maar ook wat er allemaal mis kon gaan.  

In het begin was ik vooral erg misselijk
Vanaf 20 weken was de misselijkheid eindelijk over, maar de vermoeidheid sloeg toe. Ik deed een stapje terug op mijn werk. Na de zomervakantie merkte ik dat het me meer energie kostte dan normaal om mijn werkzaamheden in de ouderenzorg weer op te pakken. Ik kreeg ook meer last van migraine met lichtflitsen en hoofdpijn. Voor mijn zwangerschap had ik ook last van migraine en dus zocht ik er niet te veel achter. Tot mijn afspraak bij de verloskundige.

Mijn bloeddruk bleek sky high

De verloskundige nam mijn bloeddruk op en bemerkte dat mij hartslag aan de hoge kant was. Geen klachten? Vroeg ze en toen viel bij mij het kwartje... De lichtflitsen, de vermoeidheid, het vocht vast houden in mijn gezicht; allemaal klachten die horen bij een te hoge bloeddruk. De volgende dag had ik al een groei echo bij de gynaecoloog gepland staan. Mijn bloeddruk bleek sky high. De combinatie van de hoge bloeddruk en de onder gemiddelde groei van onze baby waren geen goede tekenen. Na flink wat uitgebreide controles werd er pre-eclampsie vastgesteld.

HELLP-syndroom

Ik werd ter observatie opgenomen voor 24 uur en kreeg medicatie. De medicatie deed zijn werk en mijn bloeddruk was stabiel. Ik kreeg het advies om bedrust te nemen en me te melden als ik me niet goed voelde. Ik mocht naar huis. Helaas was het al snel mis en werd de diagnose bijgesteld naar het HELLP-syndroom. De dagen die volgden bestonden uit bloedprikken, vele CTG’s en urine metingen. Maar vooral veel rusten. Ik bouwde een band op met de verpleegkundigen en verloskundigen van de afdeling en legde het lot van mijzelf en mijn baby in handen van de gynaecologen.

Mijn lichaam raakte steeds meer uitgeput

Na de 1.5 week in het ziekenhuis moest de medicatie verhoogd worden. Onze baby bleek inmiddels 2.5 weken achter te liggen in groei, maar gelukkig ging nog steeds alles goed. Mijn lichaam raakte daarentegen steeds meer uitgeput. Ik stelde mijzelf een doel; het halen van de 33 weken. Na 3 weken in het ziekenhuis ging ik me er niet beter op voelen, toen ook de echo niet goed bleek en de placenta niet goed doorbloed bleek, kon het niet langer. Onze baby zou de volgende dag gehaald worden middels een keizersnede.

De geboorte van Mace

Onze Mace Daley kwam huilend ter wereld. 1548 gr en 40 cm. Eenmaal op de couveuse afdeling werd Mace op mijn borst gelegd. Het was niet het moment wat ik als kraamverzorgster kende; ik voel me van binnen wat verslagen en moe. Ook de dagen die volgde voelde ik mij onwijs moe, maar probeerde van ieder moment met Mace te genieten. 4 dagen na de keizersnede besloot ik thuis verder aan te sterken, ik was gesloopt! Dagen van heen-en-weer naar het ziekenhuis volgden. Soms bleef ik zelfs een dagje thuis, hoe moeilijk ik het ook vond. Ik moest toch echt ook voor mijzelf kiezen om bij te komen. Mace deed het super goed, zo klein en dapper als hij was. Hij groeide goed en na 2 weken kon hij de couveuse verlaten. Inmiddels is Mace 10 maanden oud en heeft zich ontwikkeld tot een vrolijk en lief mannetje. We genieten extra omdat het allemaal niet zo vanzelf sprekend is geweest. Uit pathologische onderzoek is gebleken dat mijn placenta niet goed ontwikkeld was. Daarnaast heb ik 80 tot 90% kans op het HELLP-syndroom bij een volgende zwangerschap.

Het belang van onderzoek

Nog maanden na de geboorte van Mace zat ik niet lekker in mijn vel. Ik was emotioneel, geprikkeld en erg moe. Gesprekken met de psycholoog hebben gezorgd voor een complete verwerking van mijn traumatische bevalling. Ik kan nu goed praten over wat er allemaal gebeurd is ook al voelt alles nog als de dag van gisteren.

Door mijn ervaring met HELLP en pre-eclampsie weet ik dat er nog veel verbetering te behalen valt ten aanzien van de uitkomst van zwangerschap voor moeder en kind op de korte en lange termijn. Afwijkingen in de bloedsomloop, bloedstolling of stofwisseling kunnen tot problemen aan hart- en vaten leiden en kunnen een effect hebben op zwanger worden, gezond zwanger zijn en op langer termijn gezond blijven. Daarom vind ik het belangrijk om aan onderzoek mee te werken en mijn verhaal hier te delen.

Liefs Mirna

Hoopgevend onderzoek

7% van de baby's wordt te vroeg geboren. Zij moeten elke dag vechten voor hun leven. En soms is dat niet genoeg. Elke dag overlijden er twee van deze kindjes. Als je kind het wél haalt, kan het een leven lang last van de gevolgen houden. Strong Babies wil dit veranderen, maar dat kunnen we alleen samen. Met jou. Maak je sterk voor Strong Babies, word donateur.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Uitschakelen